Türkiye’de avukatlık mesleği nereye gidiyor?
Aşağıdaki ifadeler Türkiye Barolar Birliği Başkanı’na ait… Bugün yayınlanmış.
Türkiye’de kontrolsüz şekilde açılmış ve sayısı neredeyse 100’e ulaşmış hukuk fakültelerinin pek çoğunun eğitim-öğretim kalitesi maalesef istenilen seviyede değil. Devlet veya vakıf üniversitesi olsun pek çok hukuk fakültesi kabul edilebilir standartların altında eğitim-öğretim yapıyor. Daha iyi bir hukuk eğitimi için atılması gereken ilk adım hukuk fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması ve hukuk eğitiminde standartların belirlenmesi.
…
Hali hazırda hukuk fakültelerine kayıtlı öğrenci sayısı 48 bin civarında. Bugünkü sistemin devam etmesi halinde beş yıl içerisinde bu öğrencilerden büyük bir bölümünün avukatlık mesleğine adım atacağı varsayılıyor. Türkiye’de halen barolara kayıtlı 87 bin avukatın mevcut olması bir yana beş yılda avukat sayısının yaklaşık yüzde 50 artacak olması, mesleği sürdürülemez hale getirecek.
Av. Ertuğrul Harman sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
“ben demiştim” diyebileceğin bir yazı buldum:
http://ertugrulharman.com/2012/12/09/avukatlik-icin-en-iyi-sehir
Yazınıza aynen katılıyorum. Benim de bugünkü aklım olsaydı bölüm yerine okul seçerdim. Hukuk Mühendislik vb mezunu yüz binlerce insan var günlük hayatta ama köklü ve iyi okullardan mezunların sayısı hiç artmıyor. İtiraf etmek çok zor ama bugün tekrar sınava girseydim bogaziçi odtu yazardım ne yalan söyleyeyim. ABD de yaşayan bir arkadaşım anlatmıştı, orada da hukuk mezunlarının iyi bir hukuk şirketinde işe başlama şansı 1:10000 orada partner olma şansı ise 1:1000000 imiş. Her alanda hukuk toplumu olmasına karşın orada bile 350 kişiye 1 avukat düşmesi artık ciddi bir sorunmuş. O nedenle ABD de MBA yapmak daha popülermiş. Hukuk eğitimi orada bildiğiniz gibi yüksek lisans seviyesinde universite sonrası 3 yıllık bir eğitimdir. Çok karamsarım gelecek için.
https://twitter.com/ertjus/status/1038781775969968131