USCIS’ten EB-2 NIW Başvuruları Hakkında Güncelleme

Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS), EB-2 National Interest Waiver (NIW) başvurularına yönelik değerlendirme kriterlerinde güncelleme duyurusu yayımladı. Bu güncellemeler, alanında yüksek öğrenim görmüş ve/veya deneyimli profesyonellerin ve bilim, sanat veya iş dünyasında olağanüstü yeteneklere sahip kişilerin ve başvuru konusu iş ve projelerin değerlendirilmesine dair ölçütler ve ayrıntılar içeriyor. Güncelleme, devam eden ve gelecekte yapılacak başvurular için hemen yürürlüğe giriyor.

EB-2 NIW nedir?

EB-2 NIW, özellikle ileri dereceli (yüksek öğrenim görmüş ve/veya deneyimli) profesyoneller, bilim, sanat veya iş dünyasında olağanüstü yetenek sahibi kişiler için iş teklifine gerek kalmadan ABD’de kariyerlerini ilerletmelerine olanak tanıyan bir göçmenlik yolu sunar. Bu kategori, bireylerin ABD ekonomisine, bilimsel gelişmelere veya topluma önemli katkılarda bulunabileceklerini göstermelerine dayanır.

Daha fazla bilgi için bu husustaki İngilizce yazımızı inceleyebilirsiniz.

Form I-140 süreçlerinde güncellemeler duyuruldu

Form I-140 Nedir?

Form I-140, Yabancı Çalışan İçin Göçmen Dilekçesi, iş temelli yeşil kart sürecinde kritik bir adımdır. ABD’li işverenler veya kendi dilekçesini veren bireyler tarafından doldurulan bu form, yabancı çalışanların kalıcı oturum izni alması için sunulur. EB-1, EB-2 ve EB-3 gibi göçmenlik vizesi kategorileri için önemlidir.

Güncellemeler Neler?

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS), FLAG sistemiyle yapılan değişiklikleri ve Form I-140 için yeni belge gerekliliklerini duyurdu. Ayrıntılar için İngilizce blog yazımızı ve resmi USCIS sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yabancı devlet vatandaşlığının izinsiz kazanılmasının Türk vatandaşlığına etkisi

Yabancı bir devletin vatandaşlığını Türkiye Cumhuriyeti devletinden izin almadan, Türk makamlarına bilgi vermeden kazanmak, Türk vatandaşlığının kaybına yol açar mı? Bu yazıda bu soruyu kısaca cevaplamak istiyorum.

Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde gerekli şartları sağlayarak, vatandaşlık sınavını başarıyla geçerek ve yemin işlemini de tamamlayarak Amerikan vatandaşlığı kazanan bir kişi, Türk vatandaşlığını kaybeder mi?

Yürürlükten kaldırılan 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesi, izin almaksızın kendi istekleriyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazananların Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılabileceğini düzenlemekteydi:

403 sayılı mülga Kanun, madde 25:

Aşağıdaki kişilerin Türk vatandaşlığını kaybettiklerine Bakanlar Kurulu tarafından karar verilebilir.

a) İzin almaksızın kendi istekleriyle yabancı bir Devlet vatandaşlığını kazananlar,

Bu hüküm artık yürürlükte değildir. Günümüzde yürürlükte olan 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre izin almaksızın başka bir devletin vatandaşlığını kazanmak vatandaşlığın kaybı sebebi değildir; aksine, herhangi bir yabancı devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin buna ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve kayden aynı kişi olduklarının tespiti halinde nüfus kayıtlarına bununla ilgili açıklama yapılacağı öngörülmüştür:

5901 sayılı Kanun, madde 44:

(1) Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır.

Bu hüküm, Türk vatandaşlığının yanı sıra başka bir devlet vatandaşlığını kazanmanın, başka bir deyişle çifte vatandaşlığın, vatandaşlığın kaybını gerektiren bir sebep olmak şöyle dursun, hukuka uygun ve meşru bir statü olduğunu ortaya koymaktadır.

Sorunun cevabına gelirsek; yabancı devlet vatandaşlığını, örneğin Amerikan vatandaşlığını Türk makamlarından izin almadan ya da onlara bilgi vermeden kazanan kişi, Türk vatandaşlığını yitirmez.